IoT - verbindingen

 IoT-sensoren sturen data naar een IoT gateway op locatie of direct naar een IoT cloudplatform. Een sensor kan via verschillende typen draadloze verbindingen een connectie maken. Welk type verbinding u het beste kunt gebruiken, is afhankelijk van de batterijduur, benodigde verbindingsnelheid, bandbreedte, beveiliging, locatie en de frequentie waarmee u data dat wilt verzenden en ontvangen. U kunt op dit moment, kiezen uit de onderstaande connectiviteit van 4G(NB-IoT), LoRa publiek of Privaat of LTE-M of Sigfox. De keuze is reuze, lees hieronder meer over de verschillen tussen de IoT netwerken.

NB-IoT (4G) NarrowBand – Internet of Things

4G oftewel NB-IoT (beter bekend als het 4G-netwerk). NB-IoT maakt gebruik van het 4G technologie en en netwerk en heeft daarmee de voordelen van het 4G-netwerk: . De infrastructuur is betrouwbaar en in de meeste plaatsen beschikbaar. Het belangrijkste voordeel is dat NB-IoT op de meeste locaties een goede dekking heeft in combinatie met een groot bereik, zelfs onder de grond. Met NB-IoT kunt u miljoenen apparaten met elkaar in verbinding stellen. Een nadeel van NB-IoT kan zijn de lage bandbreedte, waardoor het niet beschikt is om veel data in korte tijd te versturen of te ontvangen. Elk nadeel heeft zijn voordeel, door de beperkte datatransmissie, gaat de batterij lang mee. In bepaalde gevallen tot wel 10 jaar. NB-IoT maakt gebruik van een bestaande 4G netwerk met gelicentieerde frequenties, waardoor tussenkomst van andere partijen op het netwerk niet mogelijk. Er zijn geen beperkingen, wat betreft hoeveel datatransmissie en frequentie, zoals bij LoRa.

NB-IoT is ontworpen om de kosten per sensor zo laag mogelijk te houden. Door een kleine geheugencapaciteit en het gebruik van maar één antenne is NB-IoT goedkoper dan bijvoorbeeld de veel gebruikte M2M-simkaart oplossing. Nog een technische noot: Bij NB-IoT is volledig duplex-werkzaamheid niet noodzakelijk. Dat wil zeggen het gelijktijdig versturen en ontvangen van gegevens. Hierdoor zijn de kosten van NB-IoT lager als bij traditioneel 4G.

LTE-M connectivity realtime gegevens uitlezen en verzenden

LTE-M maakt ook gebruik van de bestaande 4G-netwerken en is te vergelijken met NB-IoT. LTE-M zijn grotere bandbreedtes beschikbaar, maar heeft een lagere dekking.  LTE-M is daarom bedoeld voor het verzenden van gegevens (data) op een lagere frequente dan de traditionele 4G-netwerken. Het grote voordeel van LTE-M is, dat het mogelijk is om realtime gegevens uit de sensor te lezen. 

Long Range (LoRa) - Het netwerk voor een grote lokale dekking

LoRa kan sensoren, gateways, etc. met elkaar verbinden op regionaal, nationaal en zelfs of wereldwijd niveau, tegen zeer lage kosten. Om dit mogelijk te maken, is er wel een netwerkpunt nodig, zoals WLAN of cellular M2M. LoRa heeft een bereik van 16 kilometer en in theorie zelfs tot 800 km, op het platteland of onder de grond. LoRA technologie maakt gebruik van het licentievrije netwerk. Een groot nadeel kan zijn, dat meerdere partijen gebruik maken van dezelfde Gateway, waardoor de beschikbare bandbreedte en betrouwbaarheid onder druk kunnen staan. Het LoRa netwerk is niet zondermeer geschikt om een keiharde Service Level op af te geven. Verder geldt er een wettelijke beperking van de datatransmissie: Hooguit 12 bytes per uur verzenden.

Het Sigfox netwerk

Met Sigfox kun je uitstekend kleine hoeveelheden gegevens uitwisselen, zonder frequente communicatie. Sigfox heeft een maximaal bereik van 40 kilometer en een zeer laag stroomverbruik. In de stand-bymodus gaan twee AA-batterijen twee jaar lang mee. Net zoals LoRa maakt Sigfox gebruik van een licentie-vrije netwerk. Anderen kunnen ook gratis gebruik maken van hetzelfde netwerk. Dit kan de prestaties negatief beïnvloeden, omdat de datatransmissie minder snel kan gaan en storingen kan veroorzaken. Op het Sigfox netwerk geldt er een wettelijke beperking van het datatransmissie: Hooguit 12 bytes per uur verzenden.

Welk netwerk moet ik kiezen NB-IoT, LoRa, Sigfox of LTE-M?

Van deze technologieën loopt NB-IoT voorop. NB-IoT heeft een grotere dekking, geen beperkingen in output, de hoogste download- en uploadrate (10x zoveel als LoRa en Sigfox), een lange batterijduur, goedkope modules en een zeer hoog aanvaardbaar beveiligingsniveau. Tevens maakt NB-IoT gebruik van het bestaande 4G-netwerk. Waardoor een goede dekking op meeste locaties is. Zowel bij LoRa en Sigfox zal er eerst een netwerkmeting op locatie moeten plaatsenvinden en moeten er mogelijk extra gateways, masten en repeaters worden geplaatst. LTE-M is wat betreft techniek vergelijkbaar met NB-IoT, maar hiermee heb je een grotere bandbreedte tot je beschikking, waardoor je meer data kunt versturen. De dekking is echter beperkter. Kortom keuze van het netwerk is sterk afhankelijk van de toepassing. 

Ontdek in de onderstaande tabel de eigenschappen van de verschillende IoT connectiviteit.

LoRa

  LTE-M  

NB-IoT (4G)

  Sigfox

Technlogie

 

Technologie

 

Technologie

 

Technologie

Proprietary   Proprietary   Open LTE   Proprietary

Verbindingsnelheid

 

Verbindingsnelheid

 

Verbindingsnelheid

 

Verbindingsnelheid

<0.1kbps down   <1 Mbps down   0.5 – 200kbps down   <10kbps down
<0.1kbps up   <1 Mbps up   0.3 – 180kbps up   <10kbps up

Reactietijd

 

Reactietijd

 

Reactietijd

 

Reactietijd

Beperkt   Snel   Snel   Beperkt
Max. transmissie   Max. transmissie   Max. transmissie   Max. transmissie
Ja (14dBm = 25mW)   nb   Nee (23dBm = 200mW)   Ja (14dBm = 25mW)

Verbindingsfrequentie

 

Verbindingsfrequentie

 

Verbindingsfrequentie

 

Verbindingsfrequentie

soms verbonden   Regelmatig verbonden   Altijd verbonden   Altijd verbonden
Bereik **   Bereik **   Bereik **   Bereik **
Tussen 2- 20 km    Max. 100 km    Landelijk / Wereldwijd   Max. 40 km
Beveiliging   Beveiliging   Beveiliging   Beveiliging
Laag   Hoog   Hoog   Laag
Licentie   Licentie   Licentie   Licentie
Geen   Licentie(LTE/anders)   Licentie(LTE/anders)   Geen
Batterijduur 200 m.p.d   Batterijduur 200 m.p.d   Batterijduur 200 m.p.d   Batterijduur 200 m.p.d
10+ jaar   15+ jaar   10+ jaar   10+ jaar
             
OFFERTE   OFFERTE   OFFERTE   BESTELLEN

 ** Bereik van het netwerk is afhankelijk van de dekking van het netwerk op locatie, de bebouwing, kromming van de aarde en type bebouwing waar sensor in is geplaatst. 

Heeft u advies nodig, welke connectiviteit past bij de toepassing die u voor ogen heeft. Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder.


Meer in deze categorie: « IoT - sensoren IoT - beveiliging »
Ma - Vrij 9.00 - 17.00
Feestdagen gesloten
8304 BC, Gildenweg 2,  Emmeloord
The Netherlands
 

Over Let Things Talk

Let Things Talk is de provider van oplossingen op het gebied van het Internet of Things in samenwerking met een netwerk van partners (Het LTT ecosysteem), waarmee wij kennis en mogelijkheden van IoT breed in de markt zetten. Let Things Talk is het voorbeeld van een Coöperatief model in een modern jasje.

Ontvang nieuws & updates