IoT - basiskennis

IoT - basiskennis

In gesprekken met klanten, vrienden en familie wordt mij regelmatig de vraag gesteld. "wat is dat Internet of Things en wat kan ik daar nu mee?". Wilt u ook antwoord op de volgende vragen. Wat is IoT? Hoe werkt IoT? Wat kan ik zakelijk met IoT en wat zijn de kosten van IoT?

De eenvoudige definitie van “IoT” is, “Het Internet of Things bestaat uit een netwerk van verbonden apparaten met het internet die met elkaar communiceren”.

Oh, ja, echt waar, is dat het, dan doen we toch al jaren en dat is toch niet echt ingewikkeld meer. Als u de gedachte heeft, dat IoT eenvoudig is, dan heeft u best een beetje gelijk. Uw thermostaat in uw huiskamer communiceert al jaren met uw centrale verwarming, alhoewel deze tot voor kort nog niet gekoppeld was met het internet. Als het te koud is in de woonkamer stookt uw CV een beetje bij.

U heeft ook vast een Smartphone en/of laptop die verbonden is met het internet. En als u een beetje vooroploopt in de adoptie van nieuwe technieken, dan heeft u al slimme ledlampen van Philips of een slimme thermostaat van Tado, deze thermostaat maakt gebruik van Geo-tracking, waardoor als u buitenhuis bent uw Cv-ketel niet onnodig stookt.  Wellicht heeft u al een Smartspeaker met Google assistent erop, waardoor u bijvoorbeeld doormiddel van spraakcommando’s uw favoriete soundtracks kunt beluisteren en/of uw lampen aan-en-uit kunt zetten. Anno 2019 zijn de meeste Tv’s smart & connected. Er zijn al veel slimme (IoT) apparaten in huishoudens te vinden, tegelijkertijd wordt IoT door de hoge "FUNfactor" gezien als gadgets en dat is begrijpelijk. Deze IoT apparatuur voor thuis is nu eenmaal niet direct noodzakelijk, maar het zijn vooral leuke handige apparaten. Alhoewel je met deze slimme thuisapparaten ook flink op je energierekening kunt besparen. In 2020 is geschat, dat wereldwijd er 26 miljard apparaten met het internet verbonden zijn. Dan hebben het niet alleen over computers, laptops, smartphones en tablets, thermostaten, maar ook over magnetrons, koelkasten, televisies, lampen, tandenborstels, speakers etc. De verwachting is, dat eigenlijk alles met een stekker op één of andere manier verbonden wordt en kan communiceren met elkaar.

Het neveneffect van deze gadget gedachte is, dat IoT vooral leuk en handig kan zijn, maar niet direct echt zinvol is. Dat is erg jammer, hierdoor laat het Nederlandse bedrijfsleven veel kansen liggen. We lopen in Nederland niet bepaald voorop als het gaat om adoptie van IoT in het bedrijfsproces. Met IoT kunnen er oneindig veel gegevens (Big Data) worden verzameld. Met die gegevens kunnen bedrijven hun bestaande processen & methodes verbeteren en/of vereenvoudigen, energie besparen, hogere opbrengsten genereren en betere of goedkopere producten of diensten ontwikkelen.

Een brede uitleg van de definitie van IoT (Internet of Things)

Een bredere uitleg van “Het Internet of Things”, is het geheel van apparaten die zijn verbonden met het internet. Hierdoor kunnen deze apparaten gegevens verzamelen en deze naar andere verwerkende apparaten sturen met als doel geautomatiseerde processen uit te voeren en mogelijkerwijs zelfs zelflerende systemen mee te voeden, die vervolgens deze processen optimaliseren. Deze vorm van automatisering is voor sommigen angstaanjagend, maar is juist bedoeld om het leven beter, makkelijker en veiliger te maken. Door de inzet van IoT wordt de efficiëntie van apparaten en diensten verhoogd, mens en machine worden beter op elkaar afgestemd, fouten worden gereduceerd en energieverspilling kan worden voorkomen, waardoor geld wordt bespaard en de fysieke inspanning van mensen wordt verminderd.

Hoe werkt het IoT?

IoT is voor velerlei uitleg vatbaar, net zoals dat bij ICT het geval is. Omdat ik dit artikel graag leesbaar en interessant wil houden voor ook mensen met minder technische affiniteit, beperk ik mij tot het uitleggen van de basiswerking van IoT. Om zo laagdrempeliger inzicht te verschaffen in de werking van IoT. Voor de werking van “het Internet of Things”, heb je doorgaans de volgende zaken nodig, een sensor, een verbinding, een gateway (denk hierbij aan een server) en een softwareprogramma (in een datacentrum).

De IoT sensoren, wat kun je meten, registreren en herkennen

Een sensor is hardware, die bijvoorbeeld uw locatie kan bepalen, temperatuur, luchtvochtigheid, lumen, Co2, etc kan meten., maar ook emotie in bijvoorbeeld beeld, spraak en tekst kan herkennen. Deze gemeten waarden, kunnen vervolgens doorgegeven, opgeslagen en/of met elkaar worden vergeleken. Een sensor kan fysiek bestaan uit een voelspriet, een camera, microfoon, etc. Sensoren zijn er al te koop voor een paar euro, maar ook voor duizenden euro's. Bepaalde sensoren kunnen  zelfs tot 10 jaar zonder constante stroomtoevoer op batterijen werken. Wilt u inhoudelijk meer weten over sensoren, lees dan hier verder.

IoT verbindingen

Voor het koppelen van een sensor aan een gateway, is een verbinding noodzakelijk. Dit kunnen zowel bedrade als draadloze verbindingen zijn. Bij een bedrade verbinding kunt u denken aan een traditionele adsl- of glasvezelverbinding of ethernetverbinding. Naast bedrade verbindingen zijn er ook draadloze verbindingen. Deze zijn er in talloze varianten, zoals Wifi, Blue-tooth, maar ook Z-wave & Zigbee. Voor verbindingen buiten uw kantoor of zelfs wereldwijd zijn er 4G, Lora, NB-IoT en Sigfox verbindingen. Lora, NB-IoT en Sigfox zijn specifieke IoT verbindingen die worden ingezet om over grote afstanden kleine bestanden transactioneel te versturen. De draadloze techniek Lora wordt ook regelmatig in grotere gebouwen toegepast. Wilt u inhoudelijk meer weten over deze IoT verbindingen, lees dan hier verder

De Gateway

De gateway zou je kunnen zien als een soort server. Alle sensoren worden verbonden met een server. Deze server communiceert met de sensoren en geeft de verzamelde gegevens door aan een softwareprogramma. Het softwareprogramma geeft de verzamelde data weer in bijvoorbeeld een grafiek en u kunt de historie raadplegen van de gemeten gegevens over een bepaalde periode. Op basis van deze verkregen informatie,kunt u vervolgens beter een beslissing of actie bepalen. (Business Intelligence)  Dit softwareprogramma kunt u meestal benaderen via uw internetbrowser, zoals internet Explorer of Google Chrome. Meer weten over gateways, lees dan hier verder

IoT Softwarepakketten

Softwareprogramma’s zijn er in allerlei soorten en maten. Er zijn generieke programma’s die toepasbaar zijn in vrijwel elke branche, net zoals bijvoorbeeld MS Word en Excel. Er zijn ook branche specifieke softwareprogramma's, deze branche specifieke programma’s hebben vaak zelflerende algoritmes in zich (Machine Learning), gaan we nog een stap verder, dan voegen we Artificial Intelligence toe.

Machine Learning betekent, dat de software intelligent genoeg is om patronen/trends te herkennen in gedrag en voorspelt wat de volgende logische stap is op basis van de voorgaande gedragingen. (Meting door sensoren) Artificial intelligence voegt hier nog iets extra’s aan toe. Op basis van allerlei opgeslagen gegevens  in databases (Big data) gecombineerd met Machine Learning zijn softwareprogramma’s in staat om verschillende databronnen met elkaar te combineren en zelfs het verwachte resultaat te bepalen. Inmiddels zijn er ook programma’s (Hubs) die uw bestaande softwarepakketten koppelen met Artificial intelligence programma’s, zoals Microsoft AI, Google Ai, Amazon & IBM Watson. Meer inhoudelijk weten over AI, VNO-NCW heeft een intressant artikel hierover geschreven.

Wat kun je zakelijk met IoT bereiken

  • Processen automatiseren en optimaliseren
  • Energie besparen
  • Veiligheid verhogen
  • Betere en onderscheidende producten en diensten maken
  • Eenvoudiger en betere beslissingen nemen op basis van verzamelde informatie

De kosten van IoT

In plaats over de kosten van IoT kunnen we beter spreken over het rendement van IoT. De investering in IoT hoeft in veel gevallen helemaal niet hoog te zijn, voor enkele tientjes tot een paar honderd euro zijn er al goede sensoren beschikbaar en een gateway kost in veel gevallen niet meer dan 1000 euro. De kosten zitten meestal in het geschikt maken van IoT voor een specifieke toepassing. Hierbij krijgt u te maken met projectkosten, training, programmeren, installeren en beheren. Om vooraf een realistische inschatting te kunnen maken van de kosten van een specifieke IoT toepassing, heeft Let Things Talk heeft hiervoor de dienst PoC. (Proof of Concept) ontwikkeld. Via een PoC maken wij in korte termijn inzichtelijk, wat de kosten en het rendement is van van een IoT toepassing. Voor algemene IoT toepassingen kunnen wij normaliter aan tafel vrij vlot een kostencalculatie maken.

Wat zijn voorbeelden van concrete zakelijke IoT oplossingen?

Er zijn ontelbaar veel IoT-toepassingen. Met name in de industriële, zorg en de agrarische sector zijn er al veel zinvolle toepassingen. Voorbeelden van IoT voor uw brache kunt u vinden in onze Marketplace.

Geïntresseerd in de mogelijkheden van IoT voor uw branche

Mocht u  vragen hebben of gewoon even van gedachten willen wisselen, neem dan contact met ons op.

of ga naar www.Let Things Talk.nl - Voor elke ruimte een slimme oplossing

 

 


Meer in deze categorie: « IoT - beveiliging
Ma - Vrij 9.00 - 17.00
Feestdagen gesloten
8304 BC, Gildenweg 2,  Emmeloord
The Netherlands
 

Over Let Things Talk

Let Things Talk is de provider van oplossingen op het gebied van het Internet of Things in samenwerking met een netwerk van partners (Het LTT ecosysteem), waarmee wij kennis en mogelijkheden van IoT breed in de markt zetten. Let Things Talk is het voorbeeld van een Coöperatief model in een modern jasje.

Ontvang nieuws & updates